For eksempel det skjeve tårnet i Pisa….!

A Pisa

I helga var vi en tur i Toscana og selvsagt også da i Pisa, hvor det skjeve tårnet ble beundret og beskuet, -og forsøkt “rettet opp” igjen av hundrevis og tusenvis av turister!  Tårnet er ca 55 meter høyt og i 1993 var avviket 5,4 meter fra vertikalen! :)   Byggingen av tårnet startet i 1173 og var ferdig i 1350.

A taarnet

Enda mer imponerende når du står under det og kikker opp mot toppen, hvor jeg så noen hender som vinket, men som nesten ikke synes på dette bildet…!  :D

A pisa_22

Som jeg fortalte i forrige blogg-innlegg, var målet for turen i all hovedsak å hilse på mine foreldre, som var på pensjonisttur gjennom Europa, og hadde Lucca i Toscana som reisemål. De ante ikke at vi skulle komme, -Lucca ligger tross alt 45 mil fra Izola, hvor vi bor, så gleden var stor da vi dukket opp i hotell-resepsjonen!

A MMPH

Etter å ha vært i Pisa, ble vi med mine foreldre og deres reisefølge til en lokal vindrue- og olivenoljefarm, som har vært i en italiensk, fastboende familie siden 1828. De produserer 7-10 000 liter ekstra vergine olivenolje og 120 000 liter vin i året, -altså ganske mye mer enn VÅRE ca 40 og 140 liter…! :D   På bildet over ser du meg og mine foreldre på piknik!

A Lucca2

Sent på ettermiddagen tok vi oss en tur inn i vakre Lucca, som ligger innenfor  bymuren, som fortsatt står der i sin helhet.  Bymuren er Luccas lunge. Fire kilometer lang og 12 meter høy, rammer den inn Luccas gamleby, hvor forresten også Puccini ble født.  Mange sykler, går og har tom. piknik på toppen av denne muren, som jeg av en eller annen grunn ikke tok bilde av…! :D

A Lucca3

Muren ble bygd i middelalderen for å beskytte byen mot angrep utenfra. Angrepene lot imidlertid vente på seg, og det forklarer hvorfor muren fortsatt er i perfekt stand. Byen er sjarmerende og avstressende og i løpet av de par timene vi var der, fikk vi med oss forskjellige oppvisninger med både dans, trommer og drilling, før vi etter en del om og men endelig fant veien ut av labyrinten og ut gjennom byporten igjen!

A Lucca

Da vi kom tilbake til hotellet, som forøvrig var 4-stjerners og veldig fint, sovnet vi ganske raskt og neste dag var det Firenze som sto på programmet. Vi hengte oss på de to bussene fulle av fosninger og første stopp var Piazzale Michelangelo, hvor det virkelig var en fantastisk flott utsikt mot Firenze og elven Arno, den nest største elven i Italia, som imponerer med sine 241 km.!

A Ponte Vecchio

Omtrent midt på bildet kan man bl.a. se den eneste broen som “overlevde” 2. verdenskrig, -Ponte Vecchio, med små hus på. Firenze (latin Florentia) er en by i provinsen med samme navn og er regionshovedstad i Toscana, og har ca 400 000 innbyggere.  Elva Arno har flommet over flere ganger, men aller verst var det i 1966 da vannstanden steg med utrolige 5 meter og gjorde store skader både på museer, kirker, kunstverk, sjeldne bøker i det store nasjonalbibilioteket, privathus osv. -Og mange personer døde, selvsagt også….

A Firenze

Her ser vi Firenze ovenfra…!A Biblioteca Medicea Laurenziana

A Giottos klokketaarn

Bygningene er kort sagt imponerende, spesielt med tanke på datidens hjelpemidler som man hadde/ ikke hadde til rådighet da dette ble bygd! Her ser vi Campanile (klokketårn) di Giotto, som ligger rett ved siden av biblioteket.

Mange av renessansens betydeligste representanter levde og virket her i Firenze, blant andre Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Giotto og Dante.

A detaljer i klokketaarn

Her ser vi et lite utsnitt av de imponerende veggene.  Hver figur er rene skjære kunstverk i seg selv..!

A Michelangelos David

Og så Michelangelos David, fra 1504, selvsagt! Her får man dessuten en lett innføring i anatomi og biologi for dem som mangler det! Flere av Michelangelos statuer står på hovedtorget ved biblioteket og alle er nakne..! :D

A lei av aa gaa

Noen begynner så smått å bli litt lei av å gå…! :D

A flom i Firenze

På den lille platen under gatenavnet på denne veggen, er det avmerket hvor høyt vannet faktisk sto i 1966…. Hadde jeg vært litt mindre blond, ville jeg kanskje ha husket å ta bilde av hele veggen, sånn at det lettere vises hvor høyt det er, men man ser jo på døra og på mannen til venstre at det er HØYT!!

A TLS i Firenze

Snuppene mine med kirken Santa Maria Novella i bakgrunnen.  Dette torget sto altså drøye tre meter under vann i 1966….!

A utsikt fra PV

Her nytes utsikten fra broen Ponte Vecchio, før vi takker for oss og setter kursen tilbake mot Slovenia igjen!

Takk for oss, Toscana! Og takk for laget, mamma, pappa og dere andre Fosninger! ;)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende