Og ikke nok med det, -”oldefaren din ønsker deg velkommen over til den andre siden…..”

Det var den beskjeden min 14år gamle datter fikk da hun tok tre “tester” på Facebook tidligere i sommer. Som voksen vet jeg selvsagt at slike “tester” er noen skikkelig tull og at hun  ikke burde ha tatt dem i utgangspunktet. Men dette ble gjort uten at jeg visste det og jeg ble ikke glad da jeg oppdaget det noen dager senere heller….

Først testet hun seg for å finne ut hvor gammel hun vil være når hun dør, -og fikk opp “15 år” som svar. Ettersom hun nå er 14 år gammel, var jo ikke det særlig oppløftende.  Senere fant hun en annen test, hvor “dødsårsaken” skulle komme opp: “Selvmord” var svaret hun fikk……  Hun tok på seg den kjekke maska og skrev “ja, særlig det da” i en kommentar under testen, men jeg som kjenner henne, vet at dette må ha gjort inntrykk på henne.

Et par dager senere dukket en ny test opp på siden hennes, og der kunne man finne ut hvem som holdt øye med henne fra den andre siden:  “Din bestefar/oldefar”, fikk hun vite, -og beskjeden hun fikk fra sin oldefar var: “vi vil snart møtes, vær sterk lille venn”……..

Jeg er rystet! Og det samme er min svigerinne, som ringte meg og gjorde meg oppmerksom på hva hun hadde sett på min datters Facebook-side.  Selv om vi alle vet at disse testene bare er noe tull og selvsagt ikke betyr noe som helst, er det ikke gøy for en hormonell, følsom og sårbar  tenåring å få slike svar på tester med så ømtålig tema…  Spørsmålene hun fikk var da også delvis av det slaget: “Hva er din yndlingsfarge?”    “Hvilke av denne rekken tall syns du ser finest ut?” osv.

“Kunne hun ikke bare la vær å ta testene da?”, tenker du kanskje.  Klart hun kunne, men slike tester burde også ha vært blokkert og forbudt på Facebook!!  Det er helt umulig for oss voksne å hele tiden ha oversikten over hva våre barn gjør på internettet. Vi kan snakke hull i hodet på dem om sider de bør holde seg unna, ting de ikke bør gjøre og krydre hverdagene deres med advarsler om alt som er farlig og galt. Men ettersom internettet er en del av den oppvoksende generasjons hverdag, nytter det ikke å ha den hele og fulle oversikten over hva de bruker dette til.

Skal vi bli nødt å koble ut internettet når vi ikke er tilstede? Skal barna få totalfobud mot internettet eller skal vi måtte stå og kikke over skuldra på dem når de sitter ved PCn? Uansett er det alltids venner som har tilgang til nettet og også på biblioteket og skolen er det PC-er og internett…..  Jeg trodde Facebook i grunnen var en uskyldig “underholdning” for både voksne og barn på nettet, men har skiftet oppfatning i det siste……… Dette likte jeg IKKE!

Hva syns du om alle disse “testene” som går som en farsott på Facebook? Og tror du at resultatet av dem kan påvirke ungdommen som tar testene…?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende